Pyszne, aromatyczne i jak najbardziej indyjskie curry, u mnie z kurczakiem. Zapach Indii ogarnął całe mieszkanie. Kocham to danie. 

Składniki:
  • kurczak 300g- wcześniej go marynujemy 
  • dwie cebule
  • dwie łyżki sklarowanego masła
  • po jednej łyżeczce ziaren gorczycy i kolendry
  • 2 goździki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru 
  • szczypta cukru
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka curry
Marynata:
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy 
  • papryczka chili 
  • pieprz mielony 
Dodatki:
  • ryż 
  • pita zrobiona z mąki, rozmarynku, soli i wody. Uprażona na patelni. 




Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w dość spore kawałki, około 2-3 centymetrowe. Następnie robimy marynatę- mieszamy wszystkie produkty i wrzucamy do niej kurczaka. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 15-30 minut do lodówki żeby kurczak nabrał orientalnego aromatu i smaku. 
W tym czasie kiedy pierś z kurczaka jest w lodówce my zabieramy się za siekanie cebulki w kostkę oraz ścieramy czosnek i imbir na tarce. Następnie wrzucamy na rozgrzane masło gorczyce, kolendrę i goździki żeby się przyprażyły a olej nabrał cudownego aromatu przypraw. Kiedy przyprawy zaczną "strzelać" możemy wrzucić cebulkę oraz starty czosnek i imbir. Gdy tylko cebula będzie zeszklona możemy do niej i do przypraw wrzucić kurczaka wraz z całą marynatą i tak smażymy około 6-7 minut na dość sporym ogniu. Dodajemy curry. Teraz czas na pomidory, wrzucamy je na patelnię do kurczaka i gotujemy wszystko przez około 20-30 minut tak aby wszystkie smaki się połączyły. Po tym czasie można dodać cukru do smaku jeśli potrawa tego potrzebuje, natomiast jeśli pomidory były bardzo słodkie można pominąć ten krok. 

Ja moje curry podaję z ryżem i z pitą tak jak na zdjęciu poniżej. 

Życzę smacznego! 


















Brak komentarzy