kuchnia indyjska

Indyjska zupa pomidorowa

16:55

                                     



Taką miałam ochotę na indyjskie jedzenie, że postanowiłam coś wyczarować i tak o to powstała indyjska zupa pomidorowa, pyszna, pachnąca i aromatyczna. A do tego pita. Idealnie indyjskie połączenie. 

Składniki zupy:
  • pomidory w puszcze - jedna sztuka
  • mleko kokosowe - jedno opakowanie 
  • bulion - 400 ml
  • jedna cebula
  • 3 cm świeżego imbiru
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie papryczki chilli 
  • kolendra- pół łyżeczki
  • garam masala- pół łyżeczki 
Podgrzej olej w dużym garnku i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smaż aż cebula będzie miękka. 
Posiekaj chilli i dodaj do cebuli, następnie dodaj kolendrę i garam masala. Smaż przez około 4 minuty. Teraz czas na posiekane pomidory z puszki- spokojnie można je zastąpić świeżymi pomidorami. Po chwili dodaj mleko kokosowe i bulion. Całość niech gotuje się przez około 20 minut. Na koniec warto zmiksować blenderem zupę by powstał gładki krem. 
Ja polałam delikatnie moją indyjską zupę oliwą z oliwek i posypałam czarnym sezamem. Szczerze mówiąc jako dodatek lepiej by tu się sprawdziła posiekana świeża kolendra ale to już zależy od upodobań.

Jako dodatek do mojej zupy polecam pitę, banalną w przygotowaniu a efekt świetny.

Składniki pity: 
  • mąka- u mnie pełnoziarnista typu 1850, około 200 gram 
  • woda
  • sól
  • opcjonalnie posiekany rozmaryn, który nadaje niesamowitego aromatu 
Wszystkie składniki ze sobą mieszkamy tak by powstało ciasto, które następnie dzielimy na kilka mniejszych części i wałkujemy. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na nią dość cienkie placki- najlepiej pojedynczo. Gdy zaczną się mocno rumienić, wyginać możemy ściągnąć je z ognia. 

Mogę tylko życzyć smacznego, sobie, moim bliskim i Wam! : )


Zobacz także

0 komentarze