Warzywa

Placki z cukinii, batata i pieczarek

16:52


Bo co zrobić dobrego na obiad kiedy w lodówce ma się jednego patata, pół cukinii, pięć pieczarek, kawałek sera i dwa jajka? I dodatkowo ulewę za oknem. No co? Nic innego jak wymyślić placki o tak wspaniałym i bogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego batata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób!

Składniki:

  • jeden batat
  • pół cukinii
  • pięć pieczarek 
  • dwa ząbki czosnku
  • jedna cebulka czerwona
  • 150 gram startego sera gouda
  • dwa jajka 
  • po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej typu 650 
  • sól, pieprz
  • łyżka mleka
  • posypałam wszystko rzeżuchą
  • olej rzepakowy
 A więc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy łyżki oleju, na rozgrzany olej nakładamy i formujemy łyżką placki o średnicy 5-6 cm. Smażymy po dwie, trzy minuty z każdej strony na średnim ogniu. Ozdabiamy placki na końcu świeżymi ziołami- ja użyłam rzeżuchy ale można ją zastąpić koperkiem, szczypiorkiem i wszystkim co świeże. Polecam zjeść placki z sosem czosnkowym, będą jeszcze lepsze!

Smacznego, Klaudia.

Zobacz także

0 komentarze