kuchnia włoska

Deser Tiramisu z malinami

17:41



Wariacja na temat tiramisu... mmm. Słodkie szaleństwo.

Składniki:

  • 500 gram malin
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • filiżanka mocnej kawy 
  • kieliszek Malibu
  • 300 gram serka mascarpone
  • 2 białka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru


Zaczynamy od zaparzenia kawy. Kawę studzimy i dodajemy do niej kieliszek Malibu i miód, mieszamy tak długo aż miód się rozpuści. Ubijamy białka na sztywno z cukrem, następnie ubijamy śmietanę na sztywno i w osobnej miseczce mieszamy serek mascarpone. Serek mascarpone mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną i ubitymi na sztywno białkami z cukrem, tak długo aż powstanie nam gładki krem. Myjemy i suszymy malinki. Teraz czas na przygotowanie i złożenie w całość deseru. Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w wywarze z kawy, miodu i Malibu. Wkładamy biszkopty do wysokiego naczynia, następnie nakładamy na nie dwie łyżki kremu z mascarpone, kolejno posypujemy na całość kakao i układamy malinki. I znowu namoczone biszkopty, krem z mascarpone, kakao i malinki.
Pychota, na samą myśl ślinka mi cieknie. Smacznego ! :)

Zobacz także

0 komentarze