Tarta z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta.

Składniki (na 1 dużą tartę o średnicy 28 cm lub 4 małe tartaletki):
  • dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania (użyłam orkiszowej typ 2000)
  • 3 jajka
  • 100 gram masła
  • szczypta soli
  • dwie łyżki wody-opcjonalnie 
  • 8 suszonych pomidorów
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • pieprz
  • cebulka czerwona (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku
  • 3 świeże pomidory
  • garść czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 gram startego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać dwie łyżki wody lecz jeśli nie to można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. W miseczce mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować ciasto i ułożyć na formie odrywając jego nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz: pokrojone w plastry pomidory bez skórki, na to pokrojone w paski suszone pomidory i szynkę parmeńską. Całość posypać posiekanym drobno ząbkiem czosnku, pokrojoną w cienkie plastry cebulką i czarnymi oliwkami. Zalać wszystko masą jajeczno-śmietanowo-serową. Ponownie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie nasza tarta powinna być gotowa.
Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy