Uwielbiam zupy krem. A to kolejna pyszna. Udekorowana listkiem bazylii fioletowej. Z grzankami. Smakuje wyśmienicie! 

Składniki:
  • pół kalafiora
  • dwa ziemniaki
  • cebula 
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie szklanki bulionu warzywnego (od bidy może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml śmietany 30% 
  • dwie kromki chleba
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii (u mnie fioletowa)
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki, cały czas obracając i mieszając do momentu aż będą delikatnie brązowe i chrupiące. Gdy warzywa w naszej zupie będą miękkie możemy ściągnąć garnek z ognia. Blenderujemy całość na gładki krem, ponownie podgrzewamy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia aby smaki się wyrównały i gotowe. Podajemy z grzankami i bazylią. Pycha!




Brak komentarzy