Leniwe pierogi to taka moja wariacja na temat ziemniaków i twarogu. Taki złoty środek między tym co lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne!

Składniki:

  • 600 gram ugotowanych ziemniaków
  • 200 gram twarogu półtłustego 
  • 5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • szczypiorek, smażona cebulka lub cokolwiek z czym lubicie kluski
Ugotowane ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem.

Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe kopytka w osolonej wodzie najlepiej z łyżką oleju- wtedy mamy pewność, że nic nam się nie sklei. Gotujemy kopytka w dużym  garnku bądź partiami po około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z czym lubimy- ja doprawiłam je tylko świeżo zmielonym pieprzem i solą gruboziarnistą. Smacznego!





Brak komentarzy