Przepyszny omlet z moimi ulubionymi warzywami jakimi są szparagi. Mogłabym je jeść w każdej postaci i w każdym posiłku. Wiosną i wczesnym latem jestem od nich uzależniona! Wypróbujcie ten prosty, ale jak smaczny, przepis! Nie pożałujecie.

Składniki: (na jednego omleta)

  • 2-3 jaja
  • 10 łodyg szparagów
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • garść świeżej bazylii i oregano

Szparagi myjemy, pozbawiamy zdrewniałej końcówki i gotujemy 4-6 minut w wodzie. Jaja rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię rozgrzewamy z oliwią z oliwek i masłem. Wrzucamy posiekane ząbek czosnku i dymkę. Wlewamy jaja, dokładnie rozprowadzamy po dnie patelni i gdy spód naszego omletu będzie już ścięty układamy na omlecie ugotowane szparagi posypane solą i pieprzem. Smażymy omlet na małym ogniu przez 3-4 minuty. Przed podaniem posypujemy posiekanymi ziołami.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy