Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone oraz pozbawione błon
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • sól 
  • pieprz
  • łyżka soku z limonki
  • opakowanie makaronu Wok Noodles
  • olej sezamowy
  • jedna marchew, pokrojona w słupki
  • 2 papryki, pokrojone w paski
  • brokuł, podzielony na różyczki
  • 250 gram groszku cukrowego
  • garść posiekanej dymki
  • pół szklanki soku z puszki ananasa
Zaczynamy od przygotowania polędwiczek. Robimy marynatę z: dwóch łyżek startego imbiru, dwóch posiekanych ząbków czosnku, sześciu łyżek sosu sojowego, czterech łyżek miodu, soku z limonki, soli i pieprzu. Umieszczamy w marynacie polędwiczki i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (u mnie spędziły w lodówce 6 godzin i ich smak był wyśmienity, ponadto były bardzo soczyste i miękkie po upieczeniu). Po zamarynowaniu polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Polędwiczki pieczemy około pół godziny, co jakiś czas obracając. W międzyczasie możemy przygotować makaron z warzywami. Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie przecedzamy go. Do woka wlewamy olej sezamowy. Na zimny olej wrzucamy łyżkę startego imbiru, dwa posiekane ząbki czosnku i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie do woka wrzucamy paprykę z marchwią i smażymy przez kilka minut. Do warzyw dodajemy różyczki brokułu oraz groszek cukrowy. Smażymy całość i dodajemy makaron Wok Noodles, zawartość woka szybko mieszamy. Dodajemy cztery łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dodajemy sok z ananasa. Całość jeszcze chwilę smażymy i delikatnie mieszamy. 
Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, żeby przestygły. Kroimy w plastry na ukos, podajemy z makaronem z warzywami, posypane posiekaną dymką. Smacznego! 

Brak komentarzy