Szparagi uwielbiam i powtarzam to za każdym razem. I ubolewam nad tym, że sezon na nie powoli dobiega końca... Jednak pragnę Wam przedstawić ciekawy sposób na to, jak można podać takie szparagi na obiad. Wyszło pyszne!

Składniki:
  • dwie piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 15-20 szparagów 
  • sól
  • pieprz
  • dwie łyżki musztardy dijon
  • dwie łyżki śmietany 12%
  • dwie łyżki miodu
Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Piersi z kurczaka dzielimy na dwie części, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę, śmietanę i miód mieszamy razem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Piersi z kurczaka smarujemy odrobiną sosu z musztardy i miodu, układamy na niej po 4-5 szparagów i zawijamy tworząc roladki. Ponownie powstałe roladki zawijamy w szynkę parmeńską. Dno naczynia żaroodpornego polewamy resztą sosu miodowo-musztardowego. Na tym układamy roladki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Po tym czasie powinny być gotowe. W połowie czasu warto je obrócić by równomiernie z każdej strony były podpieczone. Ja podałam roladki z puree ziemniaczanym. Było pysznie!





Brak komentarzy