Chyba powtarzam to setny raz, że kocham szparagi! W każdej chyba odsłonie smakują niesamowicie. Tym razem z szynką parmeńską, kozim serem i jajem na twardo. Z tymiankiem. Idealna wersja na śniadanie.

Składniki:

  • 20- 24 łodygi szparagów
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej)  
  • 50 gram sera koziego pokrojonego w słupki (10-15 słupków)
  • 3 jaja ugotowane na półmiękko/twardo
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • masło do wysmarowania formy
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w nieosolonej wodzie przez 4-6 minut. Po tym czasie szparagi odcedzamy, przelewamy chłodną wodą. Na każdym plasterku szynki układamy po 5-6 szparagów, 2-3 słupki sera koziego i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego! 





Brak komentarzy