Tarty

Tartaletki z fetą, szynką parmeńską, ricottą i goudą

15:20



Może i najpiękniejsze one nie są ale w smaku niesamowite. Z racji tego, że zostało mi trochę ciasta z tarty (przepis tu: klik) postanowiłam wyczarować tartaletki. Formy do takowych nie posiadam dlatego też swoim kształtem trochę odbiegają od rzeczywistych tartaletek. Jednak tak jak i te tradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam.

Składniki:

  • ciasto kruche, przepis tu: klik lub ciasto francuskie
  • 50 gram sera feta
  • dwa plasterki szynki parmeńskiej
  • garść startej goudy
  • dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej także jest niezbędna)
  • pieprz
  • świeże zioła do posypania na koniec
Ciasto na tartę przygotowujemy jak w przepisie wyżej. Po upieczeniu w małych formach ciasta na tartaletki nakładamy na nie ser feta, szynkę parmeńską, ricottę, goudę i doprawiamy pieprzem oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Gotowe. Zamiast ciasta kruchego można użyć gotowego ciasta francuskiego- znacznie mniej pracy. Mimo to, jest to świetna przekąska. 

Zobacz także

0 komentarze