Kolejna wariacja, tym razem połączyłam to co lubię najbardziej czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie zacząć dzień?

Składniki (na około 8 tostów):

  • 8 kromek chleba (ja użyłam chleba typu włoskiego z Lidla, jest pyszny!)
  • dwa jaja
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek)
  • mała szalotka
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek bazylii
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony- tak by się nie przypaliły. Podajemy z salsą pomidorową. Smacznego!



Brak komentarzy