kuchnia meksykańska

Zupa meksykańska

12:24




Składniki:

  • 250 gram mięsa mielonego
  • dwie czerwone cebule 
  • dwa ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • pół puszki kukurydzy
  • papryka czerwona
  • puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym
  • 150 ml soku pomidorowego 
  • pół szklanki wody 
  • sól
  • pieprz 
  • odrobina cukru do smaku 
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • nać pietruszki do posypania
Na maśle i oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej. W tym momencie również wlewamy wodę i dusimy wszystko przez kilka minut. Wlewamy sok pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy całość aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe. Podajemy z natką pietruszki. Smacznego! 



Zobacz także

0 komentarze