Drób

Conchiglioni nadziewane kurczakiem, kurkami i serami w sosie pomidorowym

14:51




  • 200 gram makaronu Conchiglioni 
  • 100 gram kurek
  • 250 gram piersi kurczaka
  • 250 gram passaty pomidorowej 
  • 50 gram mozzarelli
  • 100 gram sera Brie 
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • oregano 
  • łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • jedna szalotka
  • szczypta kurkumy

Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone kurki. Całość dusimy kilka minut aż odparują płyny. Farsz przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy doprawioną passatę. Każdą muszelkę nadziewamy łyżeczką farszu z kurczaka i kurek oraz wkładamy po kostce mozzarelli i sera Brie. Tak samo nadziewamy każdą muszelkę i układamy na sosie pomidorowym. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Gotowe! 






Zobacz także

0 komentarze