wersja oryginalna

wersja fit 
Lubię te wieczory kiedy przychodzą do nas sąsiedzi, siadamy przy stole i wspólnie jemy pyszną kolację. Zawsze wtedy najpiękniej jak potrafię nakrywam stół, palą się świece a my zajadamy przygotowane potrawy. Wczoraj też był taki wieczór. I był to wieczór amerykański. Pyszne hamburgery wieprzowe, ziemniaki zapiekane z przyprawami i całkiem dobry sos, którego nie byłam do końca pewna, mimo to wszystkim smakował. Domowe hamburgery to już nie taki zwykły fast food. Może to być bardzo pyszne danie, polecam gorąco ten przepis!

Składniki (na 5 porcji):
  • 5 bułek do hamburgerów (u nas 4 + jedna z ziarnem), przekrojonych na pół
  • 5 plastrów sera cheddar 
  • 1 cebula, pokrojona w talarki + 1 pokrojona w bardzo drobną kosktę
  • 1 pomidor, pokrojony w talarki
  • olej rzepakowy
  • pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski
  • 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki
  • świeży tymianek
  • świeże oregano
  • szczypta kminku
  • chili w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę
  • 200 gram jogurtu greckiego
  • 3 łyżki ketchupu 
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • gotowy sos do hamburgerów
Zaczynamy od przygotowania ziemniaków w przyprawach. Pokrojone ziemniaki wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Posypujemy tymiankiem, oregano, kminkiem, chili w płatkach, solą i pieprzem. Dodajemy jeszcze odrobinę oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu. 
Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym olejem rzepakowym, delikatnie dociskamy, formując kotlety i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. 
Sos do ziemniaczków. Jogurt grecki, ketchup i posiekany szczypiorek mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy prażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowy
Podgrzewamy patelnię grillową. Połówki bułek układamy na patelni i grillujemy chwilę. Zarumienione bułki zdejmujemy z patelni. Każdą bułkę smarujemy gotowym sosem do hamburgerów. Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego. Smażymy kotlety do hamburgerów po 5-6 minut z każdej strony. 
Na wysmarowaną część bułki kładziemy pokrojoną sałatę. Na sałacie układamy kotlety, na kotlecie plaster sera, następnie cebula i pomidor. Przykrywamy drugą połową bułki. Ja w każdego hamburgera wbiłam przygotowanego przeze mnie szaszłyka z polską flagą. Hamburgery podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sosem. Uczta, że hej! 





1 komentarz:

  1. Uzmysłowiłam sobie że przyszedł czas na prawdziwy domowy fasst food, więc postanowiłam dziś zrobić moim szkarabom niespodziankę. Wiem co jem, to motto przewodnie każdej potrawy, dlatego też mielone świeżutkie mięsko, pomidorki i ogórki małosolne plus świeża bułka to najistotniejsze części hamburgera. Nie omieszkam dodać, że ogórki małosolne z Gomaru (akurat te są najodpowiedniejsze) podbiły nasze podniebienie, ze względu na swoją chrupkość oraz ostateczny stopień zakwaszenia nie maja sobie równych, więc polecam każdemu kto nie miał okazji jeszcze ich wypróbować. Ogólnie brawa dla autorki za nie tuzinkowy pomysł na konkretne danie, a nie jakieś budkowe świństwa :)

    OdpowiedzUsuń