Kanapki

Hummus

10:30





Jaki hummus jest pyszny!! 

Składniki:

  • 250 gram ciecierzycy (może być z puszki, jeśli nie uda nam się takiej kupić, należy ją moczyć całą noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę i gotować ciecierzycę 2-3 godziny do miękkości, bez soli)
  • 5 łyżek sezamu*
  • 2 łyżki oliwy z oliwek*
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml wody
* sezam i oliwę z oliwek można zastąpić gotową pastą tahini, jeśli takiej nie kupimy możemy zrobić ją sami 

Robimy pastę tahini. Sezam prażymy na patelni, tak by delikatnie zbrązowiał. Następnie w blenderze uprażony sezam mielimy na proszek i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Powstaje nam pasta tahini. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny, sól i olej sezamowy. Mielimy blenderem całość. Następnie dodajemy garść ciecierzycy, odrobinę wody i ponownie mielimy blenderem na pastę. Znowu dodajemy garść ciecierzycy i odrobinę wodę i mielimy blenderem. Doprawiamy solą za każdym razem do smaku. I tak do wykorzystania całej ciecierzycy. Na końcu smakujemy, ewentualnie doprawiamy solą. Powstał nam hummus, pyszna pasta na kanapki. Mi smakuje bardzo. Na zdjęciach niżej propozycje podania. 









Zobacz także

0 komentarze