Najbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kapusty, jakoś średnio przepadam za kiszoną. Z dodatkiem passaty pomidorowej w ogóle smakuje niesamowicie! A dodatek ziemniaków powoduje, że zupa staje się bardziej treściwa. Szczerze polecam!

Składniki:
  • 1/3 główki młodej kapusty
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 młodego selera
  • 1/2 cebulki 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru (ja zastąpiłam łyżką miodu z racji diety) 
  • świeży tymianek
Do gotującego się bulionu wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę i seler. Gotujemy całość 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Również dodajemy do bulionu. Kapustę szatkujemy dość drobno i dodajemy do garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone, w bardzo drobną kostkę, cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową z cebulką i czosnkiem. Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy obficie pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku. Zupa jest gotowa, podajemy posypaną świeżym tymiankiem. 


 
 

Brak komentarzy