Idealne na spotkanie z przyjaciółką, na pierwsze śniadanie, na deser..takie słodkie placuszki z jagodami. Z białą mąką, na maślance, która nadaje lekko kwaśnego smaku całości. Idealnie smakują z syropem klonowym, cynamonem lub tradycyjnie z cukrem pudrem.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400 ml maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 250 gram jagód
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu 
  • cukier puder 
  • olej rzepakowy
Maślankę mieszamy z jajkiem. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier brązowy i waniliowy przesiewamy powoli do miseczki z maślanką i jajem. Dokładnie mieszamy. Jagody myjemy, przebieramy. Posypujemy cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i smażymy niewielkie placuszki, po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przed podaniem dokładnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.

Brak komentarzy