Zupy

Zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

10:16


Rozgrzewająca, lekko tajska zupa z ciecierzycą. Piękny zapach, dodatkowo niesamowicie pożywna. I zdrowa! Ostatnio gotowania właśnie takich potraw sprawia mi największą frajdę!

Składniki:

  • szklanka ciecierzycy z puszki, jeśli używamy ciecierzycę suchą należy najpierw wymoczyć ją w wodzie przez całą noc, następnie gotować 1-2 godziny w nieosolonej wodzie, do miękkości
  • puszka mleka kokosowego
  • 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • 1 papryczki chilli
  • pół łyżeczki kuminu
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta curry
  • 2 cm imbiru
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek
  • szczypior/pietruszka/coś zielonego do ozdoby

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy kumin, kurkumę i curry. Dokładnie mieszamy. Teraz wkładamy do garnka obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Niech się delikatnie duszą w przyprawach. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną a bulion w połowie wyparuje. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i ciecierzycę. Doprawiamy wszystko solą, szczyptą pieprzu i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze 5-7 minut. Zupę można zjeść zaraz po przygotowaniu ale dużo lepsza jest następnego dnia, gdyż ciecierzyca wchłonie smak zupy. Polecam!


Zobacz także

0 komentarze