Lubię jednogarnkowe dania, gdyż są proste w wykonaniu i nie ma po nich dużo sprzątania. Tym razem przedstawiam Wam "gulasz" z kurczakiem i sezonową dynią oraz najlepszymi o tej porze pomidorami. Danie jest lekkie, zdrowe a zarazem sycące. Co tu dużo mówić? Do dzieła!
 

Składniki (4 porcje):
  • 500 gram piersi kurczaka
  • 600 gram dyni, waga po obraniu
  • 6-7 pomidorów
  • 100 gram ugotowanej ciecierzycy bądź ciecierzycy z puszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml bulionu
  • zioła prowansalskie
  • świeże zioła do dekoracji na koniec np. bazylia
  • kasza pęczka ugotowana z gałązkami świeżego tymianku do podania
Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dynię kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone warzywa i ciecierzycę oraz bulion dodajemy do kurczaka i całość dusimy 45 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem i gotowe! Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z kaszą pęczak.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy