Dynia

Pasztet z czerwonej soczewicy z dynią

06:00



Ostatnio uwielbiam takie warzywne pasztety z kaszą i soczewicą. Są takie pożywne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe.

Składniki:
  • 200 gram czerwonej soczewicy
  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 600-700 gram dyni, waga po obraniu
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • curry
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta majeranku

  • pestki słonecznika do posypania
  • świeże zioła do dekoracji

Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz curry. Smażymy 10-15 minut. Do jednego garnka wrzucamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i 3/4 usmażonej dyni z cebulką i czosnkiem. Wszystko dokładnie blenderujemy na gładką masę. Dodajemy resztę usmażonej dyni, otręby pszenne, jajo i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy (najlepiej keksówki o długości 30 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pestkami słonecznika. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po tym czasie odstawiamy pasztet do wystygnięcia na minimum 5 godzin. Po tym czasie idealnie nadaje się do jedzenia. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze