- 180 g mąki razowej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 1,5 kg dyni
- 2 pomidory
- pół zielonej papryki
- pól białej papryki
- 300 g piersi z kurczaka
- oregano
- majeranek
- natka pietruszki
Mąkę, jogurt naturalny, 1 jako i szczyptę soli mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone papryki i pomidory. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Dusimy 15-20 minut. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Układamy na formie do tarty, robimy dziurki widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Gdy nasz farsz będzie gotowy należy go ostudzić. 3 jajka roztrzepujemy w miseczce i łączymy z farszem. Upieczony spód tarty wyciągamy z piekarnika i nakładamy na niego farsz, następnie wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa. Przed podaniem posypujemy tartę natką pietruszki. Smacznego.
0 komentarze