kuchnia włoska

Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą

08:00

W naszym domu lubimy się z makaronem w każdej postaci, przede wszystkim za jego niesamowity smak i szybkość w przygotowaniu. Właściwie sos do makaronu robi się tyle czasu co potrzeba nam na ugotowanie makaronu. Smaczny obiad w 15 minut, czy to możliwe? A jednak!

 Składniki (na 2 porcje):
  • 120-150 gram makaronu
  • 12 krewetek, obranych
  • 8-9 pomidorków daktylowych
  • 70 gram sera gorgonzola
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • 125 ml wina (1/2 szklanki)
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • świeża bazylia
Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy tak długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki daktylowe oraz krewetki. Całość dusimy 3-4 minuty i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron wykładamy na talerze i posypujemy pokruszoną gorgonzolą. Całość dekorujemy listkami bazylii, warto jeszcze posypać makaron grubo mielonym pieprzem. Gotowe!


 

Zobacz także

0 komentarze