Nie wiem czy to dobrze, że o tym powiem ale w tym musie w ogóle nie czuć dyni... Za to ma on smak pysznego, wyrafinowanego kremu i idealnie nadaje się do naleśników, gofrów i... sami zobaczycie z czym ja go połączę bo z pewnością podzielę się moim pomysłem z Wami.

Składniki:
  • szklanka puree z dyni (dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie blenderujemy na krem)
  • 2 jabłka, kwaśne i twarde
  • 3 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • skórka z limonki
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, skórkę z limonki, sok z limonki, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Jabłka prażymy do momentu aż zaczną się rozpadać, cały czas mieszamy. Następnie prażone jabłka blenderujemy wraz z dynią na gładki mus i ponownie całość prażymy na patelni przez 15 minut na bardzo małym ogniu. W ten sposób uzyskamy gęsty mus o wyrafinowanym, głębokim smaku i pięknym kolorze. Mus możemy przechowywać w lodówce nawet 7 dni.


 

Brak komentarzy