Drób

Opowiem Wam jak ja gotuję rosół!

07:00


Najlepszy rosół, dla mnie idealny w okresie jesienno - zimowym na przeziębienie. Zawsze się udaje, smakuje wyśmienicie. Mój ulubiony. Jeżeli macie ochotę poczytać więcej na temat zbawiennych dla naszego organizmu właściwości rosołu zapraszam Was do klikania pod ten link: KLIK

Składniki:
  • 3 udka kurczaka
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1 szyjka indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4-5 suszonych podgrzybków
  • nać pietruszki- 1/2 pęczka
  • kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam
  • sól
  • pieprz
  • nać pietruszki
  • ugotowana w rosole marchewka
  • makaron

W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał". W tym czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso gotujemy około 60 minut, po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki.

Smacznego, Klaudia!




Zobacz także

22 komentarze

  1. Ja dodaję do rosołu oprócz kurczaka i indyka kawałek mięsa wołowego i kaczki. Wtedy rosół jest naprawdę pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często tak przygotowuję rosół, jednak wtedy jest na prawdę ciężki i tłusty. Nie każdemu taki odpowiada, chociaż mi smakuje.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. zawsze kawałek mały kawałek wołowinki i kaczki , super rosołek

      Usuń
  2. ja dodaje cebule podpieczoną na palniku ale dlaczego w łupince ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łupina dodaje zupie pięknej, słomkowo- żółtej barwy.

      Usuń
    2. No ale na zdjęciu wyrażnie widać,że cebulka jest przekrojona o opieczona--oprócz tej w łupince!!!!!!!!!!!!!!!

      Usuń
    3. Takie zdjęcie akurat, natomiast jeśli nie masz ochoty- nie dodawaj łupinki, to nie jest warunek konieczny przygotowania rosołu :) Faktem jest natomiast, że dodaje barwy.

      Usuń
  3. Gotuję podobnie, ale oprócz kurczaka w rosole lądują kaczka, indyk i wołowina, a w cebulę wbijam jeszcze 5 szt. goździków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi goździkami to całkiem niezły pomysł, muszę wypróbować :)

      Usuń
  4. Ja dodaję ząbek czosnku��

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile wody się leje? Tyle, żeby mięso się pokryło czy dużo więcej, bo tyle czasu ma się gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle żeby pokryło się mięso, maksymalnie 2-3 cm ponad jego powierzchnię :)

      Usuń
  6. gotowanie rosołu zaczynam od złapania koguta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha, no tak. Ja ten etap niestety pomijam, mam za mały balkon na koguta :D pozazdrościć

      Usuń
  7. Ja dodaję jeszcze obranego ziemniaka i pomidora w całości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio? Nigdy nie dodawałam ale chyba czas wypróbować :D

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam pyszniejszego rosołu niż ten gotowany w szybkowarze, 40 min., gęsty, pachnący-ściema z tym długim gotowaniem, a naprawdę jestem fanką rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Warzywa dodaje się do zimnej wody a nie do wrzącego wywaru z mięsa..

    OdpowiedzUsuń