Sałatki

Sałatka z awokado, szynką parmeńską i prażonymi migdałami oraz kozim serem

08:00

 

Kolejna sałatka w stylu "to co mam w lodówce". Bardzo lubię proste sałatki bez dressingu, pyszne w swej prostocie. Oczywiście można całość, tuż przed podaniem, polać oliwą z oliwek. Też będzie pysznie!

Składniki (na dwie porcje):
  • garść rukoli
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 60 gram sera koziego, twardego
  • jeden pomidor rzymski
  • garść migdałów, w całości
  • 1/2 awokado
  • 4-5 rzodkiewek
Na rozgrzanej patelni prażmy migdały z dodatkiem szczypty soli, następnie siekamy. Na talerzu układamy umytą rukolę oraz "porwane" kawałki szynki parmeńskiej. Ser kozi kroimy w kostkę i również układamy na rukoli. Pomidora i rzodkiewki kroimy najpierw na ćwiartki, następnie w ósemki. Awokado kroimy na mniejsze kawałki wedle uznania, wszystko układamy na talerzu i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe!



Zobacz także

0 komentarze