kuchnia włoska

Caponata

08:00

 

 

Ponownie przenosimy się do Włoch a konkretnie na Sycylię by posmakować pysznej, prawdziwej Caponaty. Jest to rodzaj włoskiego antipasti, świetnie smakuje z kanapkami oraz jako samodzielne danie. Caponata może być również dodatkiem do dania głównego. Kolejna podróż językiem po mapie, kolejna udana...
Caponata to duszone warzywa: cebula, czosnek,bakłażan, oliwki, kapary, pomidory z ziołami i przyprawami.

Składniki:
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 puszki pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • szczypta: oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej
  • łyżka octu winnego

Na oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy w kostkę i również smażymy z warzywami aż odrobinę się zarumieni.  Dodajemy kapary, oliwki i pomidory z puszki. Całość dusimy kilka minut- niezbyt długo by warzywa nadal zachowały swój kształt. Doprawiamy cukrem, octem winnym i ewentualnie jeszcze szczyptą soli. Gotowe!

 

Zobacz także

1 komentarze

  1. Caponatę uwielbiam nie tylko za smak, ale też za to, że ona zdecydowanie pachnie latem :)

    OdpowiedzUsuń