Muffiny i babeczki

Czekoladowe muffiny z awokado i żurawiną

08:00

 
 
Ostatnio bardzo często szukam składników, które choć w części mogą zastąpić mi mąkę. Są to dość gęste i zawierające sporą ilość zdrowych tłuszczów, warzywa i owoce. Był już wszechstronny banan, z którego da się wyczarować po prostu wszystko. Była dynia, która swoją konsystencją i małą ilością kalorii zmniejsza znacznie kaloryczność posiłków, tym samym słodkości. Tym razem czas na awokado czyli smaczliwkę. Muffiny wyszły pyszne, wilgotne w środku i słodkie. Idealna przekąska lub forma deseru.
 
Składniki (10-12 babeczek):
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 150 gram jogurtu naturalnego 1,5%
  • 6 łyżek mąki orkiszowej typ 2000
  • 3 łyżki odtłuszczonego kakao
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki stewii
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki świeżej żurawiny (lub suszonej, wtedy zrezygnowałabym z miodu bo suszona żurawina jest zazwyczaj słodka, natomiast świeża jest dość kwaśna)
  • 20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75%
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
 
Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut, do suchego patyczka.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 

Zobacz także

1 komentarze