Bardzo lubimy pieczone piersi kaczki z chrupiącą skórką i pysznym owocowym, kwaśnym sosem. Myślę, że najlepszym dodatkiem do takie zestawu będzie ulubiona kasza lub puree ziemniaczano- koperkowe.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 500 gram piersi kaczki- są to 2 piersi
  • grubo zmielony pieprz
  • sól gruboziarnista
  • szklanka świeżych malin
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 pęczka koperku
  • dwie łyżki miodu
  • opcjonalnie świeży tymianek do dekoracji
Pieczona pierś kaczki 
Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie na suchej patelni smażymy pierś kaczki najpierw od strony skóry 4-5 minut a następnie minutę smażymy po drugiej stronie. Teraz doprawiamy kaczkę gruboziarnistą solą i pieprzem z każdej strony, dość obficie. Piersi kaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut, następnie pozwalamy kaczce odpocząć kilka minut. Przed podaniem kroimy piersi na skos, w cienkie plastry.

Sos malinowo- żurawinowy
Maliny gotujemy z dwiema łyżkami wody oraz nalewką, tak długo aż się rozpadnie. Dodajemy suszoną żurawinę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz miodem. Dusimy jeszcze 1-2 minuty.

Puree ziemniaczano-koperkowe
Ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową, posiekany koperek i dokładnie mieszamy.

Ostatni szlif...
Upieczoną, pokrojoną pierś kaczki podaję z puree ziemniaczano-koperkowym, piersi polewam sosem malinowo- żurawinowym. Dekoruję świeżym tymiankiem.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy