Kasza

Jabłka zapiekane z jaglanką, konfiturą żurawinową i orzechami w karmelu

11:39

 

Słodkie, pyszne, ciepłe. Kocham takie leniwe poranki z cudownym śniadaniem. Najlepiej prosto do łóżka...
 
Składniki:
  • 4 średnie jabłka
  • 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na 1/2 szklanki mleka krowiego i 4 łyżkach mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu wrzosowego
  • 1 łyżka cukry trzcinowego, nierafinowanego
  • garść orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki żurawiny
  • 2 łyżki wody
  • szczypta cynamonu
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, dodajemy łyżkę miodu i studzimy. Z jabłek wydrążamy gniazdo nasienne oraz prawie cały miąższ, który siekamy w drobną kostkę i mieszamy z jaglanką. Dodajemy szczyptę cynamonu i mieszamy farsz, którym napełniamy jabłka. Gotowe jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż całkowicie zmiękną. W tym czasie gotujemy żurawinę z wodą i 2 łyżkami miodu, tak długo aż całkowicie się rozpadnie. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy włoskie, dodajemy łyżkę cukry trzcinowego i czekamy aż całkowicie się rozpuści i pokryje karmelem orzechy. Chrupiące i skarmelizowane orzechy ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki. Upieczone jabłka podajemy z żurawiną oraz karmelizowanymi orzechami. Pychota!



Zobacz także

1 komentarze