kuchnia włoska

Makaron z bakłażanem, orzechami włoskimi i parmezanem

08:00


 
Nasza podróż do Włoch z pewnością nie jest wynikiem przypadku, oboje kochamy dania tej kuchni. Będąc tam warto zjeść makaron z ulubionymi dodatkami. Często, będąc już w domu, przenosimy się tam choć na chwilę jedząc właśnie pastę z różnymi dodatkami. Pomaga nam w tym przede wszystkim duży zapas włoskiego makaronu, który jest przepyszny!
Dziś zapraszam Was na danie jarskie, nie mniej jednak przepyszne!

Składniki:

  • 120 gram makaronu penne bezglutenowego, u mnie z mąki kukurydzianej
  • 1/2 bakłażana 
  • 1 puszka pomidorów w całości 
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • 30 gram parmezanu 
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • garść orzechów włoskich 
  • kilka liści świeżej bazylii 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy chwilę, aż się zrumieni. Następnie na patelnię wlewamy wino oraz zawartość puszki z pomidorami i dusimy całość na dużym ogniu, aż płyn wyparuje a bakłażan zmięknie. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano i bazylią. Tuż przed końcem duszenia dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie. Na patelnię dodajemy również ugotowany al dente makaron, całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem makaron posypujemy drobno startym parmezanem oraz listami bazylii. Gotowe!
 

 

Zobacz także

1 komentarze