Składniki:
  • 1 szklanka musu z pieczonej dyni
  • 80 gram orzechów włoskich
  • 70 gram mąki z ryżu brązowego (lub jaglanej)
  • 80 gram mąki z migdałów
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 15 gram gorzkiej czekolady+ 20 gram do polewy czekoladowej
  • kilka płatków migdałów
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • szczypta soli, gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu

W jednej misce mieszamy mus z pieczonej dyni, miód, rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy polewą (czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka kokosowego) i dekorujemy zmielonymi migdałami.

Smacznego, Klaudia.


3 komentarze: