Smaczne, wilgotne, czekoladowe ciasto wykonane prawie z samej kaszy jaglanej. Mocno korzenne, piernikowe. Idealne dla wszystkich tych, którzy unikają glutenu w swojej diecie lub lubią lekkie, zdrowsze wypieki. Ciasto zawiera bardzo mało tłuszczu oraz cukrów prostych. Aż nie do wiary, że w większości wykonany jest z kaszy jaglanej. Polecam Wam ten wypiek, jest to jeden z moich ulubionych.
Składniki (na keksówkę o wymiarach 12x 20 cm):
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 banan
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
- 4 łyżki mleka (może być sojowe)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 - 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczka sody
- skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
- płatki migdałów, garść
- *dodałam odrobinę karmelizowanej pigwy do smaku, nie jest to jednak konieczne
Wszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńszklanka kaszy już po ugotowaniu czy suchej?
OdpowiedzUsuńPo ugotowaniu, akurat wczoraj sama piekłam ten piernik kolejny raz :)
UsuńPozdrawiam :)
Wspaniały! Chętnie spróbuję, lubię wypieki z kaszą i mąką jaglaną, a taka korzenna, piernikowa wersja jest idealna o tej porze roku :-).
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuj i daj mi znać :)
UsuńPięknie wyszło. Kasza jaglana daje niesamowite możliwości. Dziś spróbuje upiec Twój piernik. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńPowodzenia przy wypiekach :)
UsuńWilgotne, czekoladowe... - i tyle mi starczy. :) Przepis bardzo udany!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń