Pyszna, zdrowa i zielona sałatka, która doda nam sił i energii na resztę dnia. Idealna na lunch w pracy, w szkole a przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. Można ją przygotować dzień wcześniej lub rano tuż przed wyjściem. Świetnie smakuje sama w sobie, nie potrzebuje wielu dodatków. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej + 1 szklanka wody
  • garść pestek słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 puszki groszku
  • 50 gram szpinaku
  • 1/2 średniej cukinii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek z oregano
  • czerwona cebula, rukola, tymianek lub inne ulubione dodatki do podkręcenia smaku
Kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż ta całkowicie ją wchłonie. Cukinię kroimy w pół plastry, doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i grillujemy po kilka minut na patelni grillowej, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W misce mieszamy gorącą cukinię, ciepłą kaszę, szpinak i groszek (szpinak zwiędnie pod wpływem ciepła). Dodajemy pestki słonecznika, siemię lniane i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego, Klaudia.



3 komentarze:

  1. Mniam, dobry sposób na szybkie drugie śniadanie :]
    zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę o taką sałatkę jutro do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasne, tylko muszę otworzyć Catering a wtedy takie sałatki mogę Wam przywozić codziennie :)
    Polecam bo była nieziemsko pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń