Na słodko

Seromakowiec na bezglutenowym biszkopcie, bez cukru i tłuszczu

08:00



Myślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto.
Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu, w dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę.

Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda.

Składniki:
Biszkopt
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki stewii
Masa makowa:
  • 600 gram masy makowej, ja użyłam z tego przepisu: masa makowa
  • 2 ubite na sztywno białka
  • 2 łyżki miodu wrzosowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
  • 400 gram twarogu chudego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, ja użyłam tej: kandyzowana skórka
  • 3 żółtka
  • 1 ubite na sztywno białko
  • 1 kieliszek malibu
  • 2-3 łyżki miodu wrzosowego
  • 1 łyżka stewii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 10 rozpuszczonych w kąpieli wodnej krówek (można dodać 2-3 łyżki mleka)
  • garść posiekanych orzechów laskowych
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt.

Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka i wykładamy na biszkopt.

Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite na sztywno białko i mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Ciasto wygładzamy z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy, polewamy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe!


Zobacz także

1 komentarze