Rosół z kaczki przygotowałam wcześniej jako bazę do kilku innych zup w znacznie większej ilości niż zazwyczaj. Porcję rosołową z kaczki (szkielet), po dwa skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar posłużył mi jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić.

Składniki:
  • 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według przepisu podanego powyżej
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 3 plastry ananasa
  • garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem
  • 25 gram makaronu sojowego
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 słoika pędów bambusa
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz grzyby mun i pędy bambusa. Gotujemy całość kilkanaście minut. Następnie dodajemy makaron sojowy. Gotujemy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, o ile jest taka konieczność.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy