Na słodko

Owsianka zapiekana z twarogiem, z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich

08:00



A więc tak jak obiecałam dodaję przepis na owsiankę z twarogiem. Przepyszne danie, w sam raz na śniadanie lub lunch w pracy. Świetna z dodatkiem jogurtu naturalnego i syropu klonowego.

Składniki:
  • szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 250 gram twarogu półtłustego lub chudego
  • 2 jaja
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki stewii lub 3 łyżki cukru trzcinowego
  • garść żurawiny
  • garść orzechów włoskich
Do podania:
  • łyżka cukru trzcinowego
  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy
  • mus malinowy
  • jagody
Twaróg, jaja, jogurt naturalny i stewię blenderujemy na gładką masę. Mieszamy z płatkami owsianymi, żurawiną i orzechami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie całość posypujemy łyżką cukru trzcinowego i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem zwiększamy temperaturę do 200 stopni, na około 5 minut. Cukier powinien się skarmelizować i stworzyć chrupiącą skorupkę.
Podajemy z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.




Zobacz także

2 komentarze