Czekoladowa granola to świetny pomysł na śniadanie z jogurtem naturalnym lub mlekiem i ulubionymi owocami. Idealne danie na zimowy poranek oraz alternatywa dla popularnej, standardowej granoli.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • po 1/3 szklanki: migdałów, orzechów włoskich i laskowych
  • garść siemienia lnianego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • po 1/3 szklanki suszonej śliwki, moreli, żurawiny
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki owoców goji
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu wrzosowego
  • 2 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 77% z dodatkiem kardamonu i kawy
  • łyżeczka cynamonu
Orzechy siekamy. Dokładnie mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi, słonecznikiem, cynamonem, kakao oraz miodem. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie mieszankę studzimy, jednak jeszcze ciepłą posypujemy posiekaną czekoladą. Stworzy się pyszny crunch. Suszoną śliwkę, morelę oraz daktyle kroimy w paski. Suszone owoce mieszamy z mieszanką czekoladową. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju.




1 komentarz: