Drób

Sałatka z kaczką słodko-kwaśną, papryką, awokado i gorgonzolą

08:00


 Pyszna sałaka, która zachwyca smakiem za każdym razem kiedy ją próbuję. Wystarczy upiec jedno lub dwa udka więcej do obiadu, by następnego dnia stworzyć sobie przepyszną sałatkę np. na lunch do pracy. Pyszny i zdrowy posiłek, pełen cennych witamin i minerałów. Z racji tego, że dużo smaku nadaje sałatce pieczone udko kaczki (poza tym jest dość kaloryczne) zrezygnowałam z dressingu. Sałatkę można polać pozostałością po pieczonym udku- czyli resztą marynaty i tłuszczu wytopionym z udka.


Składniki (2 porcje):
  • 1 upieczone udko kaczki (Udko kaczki marynujemy w soli, pieprzu, 3 łyżkach powideł śliwkowych, soku z 1/4 cytryny, łyżce oliwy z oliwek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1,5 godziny)
  • garść sałaty lodowej/roszponki/rukoli
  • 1/2 awokado
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 30 gram sera gorgonzola
Udko kaczki pieczemy według przepisu powyżej i studzimy. Awokado, paprykę i ser kroimy w paski lub kostkę. Na sałacie układamy warzywa i ser oraz pokrojone w paski mięso z udka. Gotowe!

 
Smacznego, Klaudia.
 



Zobacz także

0 komentarze