Składniki:
  • 300 gram świeżego łososia
  • 4 małe buraki, starte na tarce o dużych oczkach
  • 4 cm chrzanu, startego na tarce
  • 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 25 ml wódki
  • duży pęczek kopru
Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków.

  • jogurt naturalny (1/2 szklanki) 
  • koper
  • chrzan, starty na tarce (2 cm)
  • sól, pieprz
Posiekany koper mieszamy z jogurtem naturalnym oraz startym chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe gravlax podajemy z sosem i grzankami.


Brak komentarzy