Zupy

Krem z pieczarek na winie

08:00



...czyli co się nawinie. Prosty, lekki przepis. Zupa może nie powala wyglądem ale z kleksem śmietany, natką pietruszki i pysznym, domowym chlebem na zakwasie wygrywa wszystko. Smak wina wyczuwalny, delikatny. Pyszny krem!

Składniki:
  • 500 gram umytych, obranych i posiekanych niedbale pieczarek
  • 1/2 dużej cebuli, posiekanej
  • ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki wina półwytrawnego
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • do podania: kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, natka pietruszki, świeże pieczywo, super wyglądają i smakują podsmażone pieczarki
Na maśle smażymy cebulę i czosnek, dodajemy posiekane pieczarki i dusimy całość aż woda z pieczarek całkowicie odparuje a pieczarki zrobią się delikatnie brązowe. Doprawiamy świeżym tymiankiem. W tym momencie wlewam do garnka wino i staram się je w większym stopniu odparować- alkohol wyparuje, pozostanie jedynie smak wina. Wlewam bulion i całość gotuje jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Całość miksuję dokładnie blenderem, doprawiam solą i pieprzem. Ponownie doprowadzam do wrzenia. Podaję z kleksem śmietany i smażonymi pieczarkami.

Smacznego, Klaudia.


 

Zobacz także

1 komentarze