Krem z kaszy jaglanej to niezwykle zdrowe i pyszne danie. Świetnie smakuje solo, jak i jako dodatek do tarty. Bardzo go lubimy, to taka nasza zdrowa słodycz :)

Składniki (2-3 porcje):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej marki Kupiec
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu (lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodkie kremy)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 banan lub 1 awokado
  • garść czereśni i truskawek

Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości mleka i wody. Po ugotowaniu przekładam do kielicha blendera razem z miodem, kakao oraz bananem/awokado. Całość miksuję tak długo aż uzyskam jednolity krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję jeszcze łyżkę lub dwie mleka. Krem przekładam do pucharków i dekoruję owocami.
Krem z kaszy jaglanej można przygotować dzień wcześniej, świetnie przechowuje się w lodówce.



1 komentarz: