Knedle z truskawkami to danie, które należy wykonać obowiązkowo w "sezonie truskawkowym". Rok temu robiłam: knedle z truskawkami i solonym karmelem. W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam.


Składniki: (na 2 porcje):
  • 500 gram ziemniaków (podobno najlepsze są stare, ja użyłam młodych i wyszły super!)
  • 3 łyżki mąki jaglanej (można użyć innej bezglutenowej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 15 średnich truskawek
Dodatkowo:
  • garść orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 300 gram świeżych truskawek
  • sok z 1/4 limonki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami by się nie posklejały, knedle są ugotowane 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Dodatkową ilość truskawek kroimy w drobną kostkę i mieszamy z sokiem limonki. Odstawiamy do lodówki.
Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i prażymy orzechy z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowane knedle i obtaczamy w orzechach. Podajemy z salsą truskawkową i jogurtem wymieszanym z miodem.





Brak komentarzy