Na słodko

Płatki ryżowe z wanilią, czereśniami i ricottą

14:54

 

Idealne propozycja na zdrowe i szybkie śniadanie, szczególnie w upalne dni. Typowe letnie danie dzięki któremu zaczniesz swój dzień zdrowo, z pełnią energii.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka płatków ryżowych marki Kupiec
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki ricotty
  • 1 szklanka czereśni, pozbawionych pestek (najlepiej w tym celu użyć drylownicy)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 limonki
Czereśnie (bez pestek) gotujemy w garnku z dodatkiem cukru trzcinowego, 1/2 laski wanilii i soku z limonki około 7-8 minut. W tym czasie w garnku gotujemy szklankę wody, po zagotowaniu dodajemy płatki ryżowe i gotujemy całość około 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy ziarenka z pozostałej części wanilii oraz syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Gotowe płatki ryżowe podajemy z konfiturą czereśniową oraz łyżką ricotty dla przełamania smaku.





Zobacz także

0 komentarze