Uwielbiam tak kombinować, łączyć smaki i za każdym razem tworzyć coś nowego! Satysfakcja wtedy jest niesamowita. Polecam wypróbować moje nowe, inne ravioli.

Składniki (na dwie porcje):
  • 1 szklanka mąki (ja użyłam orkiszowej razowej, ale może być pszenna)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie kremowego serka o smaku wiśni i żurawiny (użyłam Almette)
  • 250 gram czereśni, umytych i wydrylowanych
  • 50 gram masła
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki płatków migdałów
Z mąki, szczypty soli, jednego jaja i żółtka zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę wody. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy dość cienko i na jednej połowie ciasta nakładamy łyżeczkę serka kremowego oraz jedną czereśnię. Nakładamy farsz na ciasto zostawiając 4 centymetrowe odstępy. Następnie smarujemy białkiem wokół farszu i nakładamy drugą połowę ciasta. Wokół farszu dość mocno uciskamy ciasto aby dobrze się skleiło i odkrawamy radełkiem bądź nożem. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Gotowe ravioli gotujemy w wodzie 4-5 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cynamon, cukier trzcinowy oraz płatki migdałów. Ugotowane ravioli podajemy z masłem i dodatkami. Gotowe!




2 komentarze:

  1. Oryginalne danie! Lubię takie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo fajny pomysł na słodkie ravioli. i jeszcze do tego czereśnie, cynamon i migdały... mniam
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń