Sałatki

Sałatka ze szparagami, szynką parmeńską i ricottą z pesto szparagowo-bazyliowym

08:00



Składniki:
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 3 jaja ugotowane na miękko
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1/2 pęczka (około 250 gram) cienkich szparagów zielonych
  • 3-4 łyżki ricotty
  • garść liści bazylii
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki orzechów włoskich (lub innych orzechów)
  • sól, pieprz

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie, jeśli są cienkie wystarczy 3-4 minuty. Jaja gotujemy na miękko (ja zazwyczaj gotuję 6,5 minuty). Część ugotowanych szparagów zawijamy w szynkę parmeńską, resztę wkładamy do malaksera (lub moździerza) razem z listkami bazylii, olejem rzepakowym, solą, pieprzem oraz orzechami włoskimi i miksujemy (lub ucieramy) do uzyskania pesto. Jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Na talerzu układamy umyte liście sałaty masłowej oraz szparagi zawinięte w szynkę parmeńską. Układamy pokrojone na połówki jajka oraz ricottę. Całość polewamy pesto.




Zobacz także

0 komentarze