Grillowany kawałek ryby, warzywa i ziemniaki to coś co gra ze sobą idealnie i smakuje wyśmienicie. Idealne danie na niedzielny obiad i w każdy inny dzień tygodnia, bo wszystkie dni należy świętować. 

Składniki:
  • 300 gram świeżego dorsza, pozbawionego skóry i ości
  • sól, pieprz
  • sok z 1/4 cytryny
  • przyprawa do ryb Mojito
  • 3 ziemniaki
  • 1 batat/ kawałek pieczonej dyni (obie wersje są równie smaczne)
  • 2-3 łyżki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 3/4 czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek aromatyzowana oregano
  • kolendra / koperek
Puree z ziemniaków i batata
Ziemniaki (wraz z batatem) obieram i gotuję w wodzie do miękkości. Następnie wylewam wodę z garnka, dodaję mleko i chwilę duszę całość aż płyn częściowo odparuje. Dodaję 1/2 łyżeczki soli, szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatam ziemniaki, tworząc puree.

Grillowany dorsz Mojito
Rybę przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryb Mojito oraz sokiem z cytryny. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek i smażę rybę po 2 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki.

Duszone warzywaNa rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż warzywa zmiękną.

Ostatni szlif...Na talerzu układamy łyżkę puree z ziemniaków, następnie dodajemy duszone warzywa i grillowaną rybę. Całość dekorujemy kolendrą lub koperkiem.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy