Drób

Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową

08:00


Zupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła!

Składniki:
  • 500 ml bulionu drobiowego/warzywnego/rosół
  • 200 gram piersi kurczaka
  • 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne)
  • 2 marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • sok z 1/2 limonki (opcjonalnie)
  • łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 4 cm białej części pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 3 łyżki świeżego groszku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki/kolendra do podania
Na maśle smażymy posiekany czosnek, chili i pora. Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz marchewkę i batata (lub mango w zależności czego używamy). Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej soli. Podajemy z posiekanymi drobno ziołami.

Smacznego, Klaudia


Zobacz także

0 komentarze