Pudding chia jest lekki, zdrowy i idealne na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
1/2 szklanki nasion chia
2 szklanki mleka
2 łyżki syropu klonowego
1 banan
1 łyżka masła
szczypta cynamonu
świeże truskawki (około 200 gram)
Nasiona chia moczę w mleku przez całą noc. Kolejnego dnia gotuję je przez 10-15 minut aż całkowicie zgęstnieją. Dodaję łyżkę syropu klonowego, dokładnie mieszam i zestawiam z ognia. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła z dodatkiem cynamonu. Obranego banana kroję i wrzucam na patelnię. Dodaję łyżkę syropu klonowego i karmelizuję owoc przez minutę. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki. Na dnie miseczki układam truskawki, całość przykrywam puddingiem chia i dekoruję karmelizowanym bananem.
Z zawodu jestem dietetykiem. Z miłości do jedzenia gotuję i prowadzę bloga. Po godzinach zajmuje się fotografią kulinarną. Kocham Włochy, podróże z i pod prąd, Prosecco i Dawida Podsiadło! Ugotowane potrawy uwieczniam na zdjęciach, o ile nie zostaną pochłonięte przez wygłodniałych gapiów...
2 komentarze
Skusiłabym się na porcyjkę :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtruskawkowa-fiesta.blogspot.com