Pudding chia jest lekki, zdrowy i idealne na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • świeże truskawki (około 200 gram)
Nasiona chia moczę w mleku przez całą noc. Kolejnego dnia gotuję je przez 10-15 minut aż całkowicie zgęstnieją. Dodaję łyżkę syropu klonowego, dokładnie mieszam i zestawiam z ognia. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła z dodatkiem cynamonu. Obranego banana kroję i wrzucam na patelnię. Dodaję łyżkę syropu klonowego i karmelizuję owoc przez minutę. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na mniejsze kawałki. Na dnie miseczki układam truskawki, całość przykrywam puddingiem chia i dekoruję karmelizowanym bananem.



2 komentarze: